Bomenkap en bomen redden

“Flinke kaalslag” meldt Tubantia van woensdag 21 maart ’18 (pag. Hengelo), kap van 120 bomen langs en nabij de Lemerijweg op bedrijventerrein de Veldkamp. En dat dit vooraf met de Natuur en Milieuraad en de Stichting Wensink Zuid is besproken. Niet vermeld is dat we vooraf gevraagd hebben of die bomenrijen ingepast zouden kunnen worden in de bouwplannen van het aldaar te vestigen bedrijf. Dat zou de moeite waard zijn geweest omdat het veel plm. 50 jaar oude eiken betreft.

Bomenkap Veldkamp

Dit bleek helaas niet mogelijk omdat de bomenrijen precies midden over de kavel lopen en ja, het bestemmingsplan geeft inderdaad aan dat zich hier bedrijven kunnen vestigen. Wat ons uiteindelijk over de streep heeft getrokken is het ruimhartige compensatieplan . Er komen uiteindelijk nieuwe lanen en het is nog steeds de bedoeling dat de Veldkamp een groen bedrijventerrein wordt. In het algemeen: als het om voorbereiding van bestemmingsplannen gaat, blijven wij opletten en adviseren, dat, als het maar enigszins mogelijk is, grote en/of oude bomen in een groenstrookbestemming worden opgenomen. Dit voor de gemeenteraad het bestemmingsplan vaststelt!

In het genoemde artikel is ook sprake van de monumentale knoteik op de Veldkamp. Hierover schreef bomenliefhebster Saskia Minkman op 21 februari ‘18 in Tubantia ook al een artikel. Als aanvulling hierop is het belangrijk om te vermelden dat de Bomencommissie van deskundigen in 2012 al geadviseerd heeft deze knoteik op de bijzondere bomenlijst te plaatsen, samen met 500 andere voorgestelde bomen. In december 2017 hebben Burgemeester en Wethouders deze voorstellen vastgesteld met uitzondering van de Knoteik. “De boom staat op toekomstig uit te geven bedrijventerrein. Het college wil haar best doen om de boom te behouden als dit kan en past, maar wil, gelet op de mogelijke ontwikkelingen, geen speciale status aan de boom toekennen”, aldus een brief van 12 december ’17, die wij ontvingen. Wij zullen er op blijven aandringen dat de gemeente het uiterste betracht om de Knoteik in de nieuwe situatie in te passen.

Lemerijweg voor de kap

In het artikel van 21 februari ’18 wordt ook de stadhuisceder aangehaald waarvoor een kapvergunning is verstrekt. Hiertegen heeft de Natuur- en Milieuraad bezwaar ingediend. Zie ook bij Documenten/Verzonden Post 2018/3.18. Belangstellenden die daar meer over willen weten kunnen contact met ons opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-12625317.